Description
Etiopia Djimmah PREMIUM kawa ziarno średnio palona 1kg
Wspaniałe ziarno z ojczyzny kawy inspiorowane wyprawą Ursusem Dookoła Świata
Zacznij swoją podróż przez smaki całego świata!
Etiopia kawa PREMIUM The Ursus Edition ziarno 1kg
Gatunek: 100% arabikaProfil palenia: średnieOdmiana: HeirloomWysokość upraw: 1440 – 1780 m.n.p.m.Metoda obróbki: naturalMasa netto: 1kg
PROFIL SMAKOWY:
pralinycytrusowy
AROMAT
akcent owoców i orzechów
Bardzo dobrze nada się na espresso i mleczne kawy na jego bazie, ale “przeciągnięta” tez smakuje wyśmienicie.
Warta uwagi ze względu na swój egzotyczny smak, nieporównywalny do żadnej innej kawy.
ETIOPIA:
Region znany jest z idealnych warunków klimatycznych do uprawy kawy. Wszystko to z powodu dużych wysokości między 1400 – 1900 metrów, obfitych opadów, optymalnej temperatury i bogatej gleby.
Kawowiec rośnie w cieniu, zbiór jest ręczny, a stopień mechanizacji znikomy.
90% kawy z Etiopii pochodzi ze zbiorów w lesie lub przydomowych ogródkach, a zorganizowana uprawa na farmach to tylko 10%.
Innymi słowy, kawa w Etiopii wciąż rośnie “na dziko” i zbiera się ją tak jak w Polsce grzyby czy jagody
Idealna, gdy chcesz się odprężyć po całym dniu pracy.
Proces palenia kawy składa się głównie z 2 etapów.
1. Suszenie
Najpierw ziarna przechodzą przez etap suszenia, usuwając ich naturalną wilgoć. Kawa ma aż do 12% wilgotności więc jej sporą część musimy się pozbyć, po wysuszeniu spada ona od 0,5% do 1,5%.
2. Brązowienie
Po obniżeniu wilgotności przechodzi się do jej koloru. Etap ten rozwija aromat i smak kawy.
Ziarna poddawane są reakcji Maillarda „Cukry redukujące i aminokwasy wzajemnie reagują, tworząc przy tym setki różnych związków aromatycznych i barwnych”
Podczas palenia kawy, ziarna pękają podczas palenia, wytwarzając przy tym reakcje egzotermiczną, która wpływa na głębokość i stopień palenia.
„ Po pierwszym pęknięciu” – średnio palona
„ Po drugim pęknięciu” – mocno palona
ZAPARZAJ TAK JAK LUBISZ!
Opakowanie zachowujące świeżość kawy.
Zastosowane opakowania wyposażone są w jednostronny zawór zapewniający utrzymanie świeżości kawy.
Zawór zapewnia odgazowanie kawy po paleniu, jednocześnie zapobiega dostępowi powietrza do środka opakowania.
Opakowanie posiada system wielokrotnego zamykania pozwalający zachować smak i aromat kawy.
Cechy naszego opakowania:
wytrzymałośćpewność, że nie była wcześniej otwieranasystem wielokrotnego zamykaniajednostronny zawórmaksymalne utrzymanie świeżości kawy
Traktorem starszym od siebie ruszyli do Afryki. „Wierzymy, że polski sprzęt jest nieśmiertelny” . Polskim traktorem przez świat – może i niezbyt szybko, ale za to jak oryginalnie. Ten ciągnik ma już 52 lata, to więcej, niż dwaj traktorzyści – podróżnicy. Wymyślili by przejechać swoim ciągnikiem trasę z Polski do Etiopii, aby potem dalej kontynuować ekspedycję dookoła świata. Zaczynają w mrozie – skończą w upale. Po drodze będą mieli czas wszystkiemu się przyjrzeć, a inni by przyjrzeć się im.
Można podróżować łatwo i lekko. Można też przyjemnie i oryginalnie.
Projekt Traktoriada rozpoczął się w 2002 roku. Właśnie wtedy Ursus 6014 ruszył na podbój Ameryki Południowej. Dlaczego ciągnik rolniczy? Żadna maszyna nie daje takich możliwości w terenie jak traktor. Pokonaliśmy na nim 20 tysięcy kilometrów po drogach Argentyny, Boliwii, Chile, Peru i Urugwaju. Przejechaliśmy przez dżunglę amazońską, ośnieżone przełęcze andyjskie, największe słone jezioro świata, gorącą pustynię Atacama, pola gejzerów i bezkresną pampę.
Wrażenia, doświadczenia, trud i ogromna satysfakcja. Godziny materiałów filmowych, dziesiątki artykułów i wywiadów. To tylko kilka skarbów, jakie przywozimy z naszych nietuzinkowych podróży.
Kawa
czekolada pomarańcza, likier karmelowy, katalog 24 eu, wam logowanie, zoologiczny wroclavia, dla mamy na dzień mamy, opakowania gdańsk, swiatowy dzien kawy, kubki dla nowożeńców, geinea, właściwości czarnej herbaty, mango sklep kraków, kolor na o, pędów, forum fivem, opakowania gdańsk, ciastka słony karmel, słoneczniki van gogha opis, poznan avenida
yyyyy