Dlaczego warto spożywać miód?

Dlaczego warto spożywać miód?

Właściwości miodu malinowego

Miody występują w różnych odmianach, w zależności od roślin, z których pyłków są pozyskiwane. Jednym z rodzajów jest miód malinowy, który może nie jest tak bardzo znany, jak lipowy lub akacjowy, ale jego właściwości i walory smakowe są wyjątkowe. Miód malinowy nie jest tak popularny, ponieważ malina kwitnie tylko raz w roku i to zaledwie przez około trzy tygodnie. Drugie kwitnienie tej rośliny przypada na jesieni i jest to kolejna odmiana miodu malinowego. Miód z malin pochodzi z kwiatów, dlatego też nie wyróżnia się w żaden sposób swoim zabarwieniem spośród innych miodów. Kwiaty tych owoców są białe. W świadomości ludzi malina kojarzy się z wyraźnym odcieniem różu. Nawet funkcjonuje określenie – kolor malinowy odnoszący się do intensywnego różu. Dlatego też nie należy się spodziewać, iż w słoiku z miodem malinowym ujrzymy różową substancję. Jednakże wystarczy tylko przystawić nozdrza do otwartego słoika, aby poczuć malinową woń. Jest to znak rozpoznawczy tego wyjątkowego miodku. 

Miód malinowy w zimowej spiżarni

Warto zaopatrzyć swoją spiżarnię w miód malinowy, ponieważ w sezonie zimowym jest niezastąpionym preparatem zapewniającym ochronę organizmu przed infekcjami. Jest bogaty w witaminy i minerały, dzięki czemu posiada właściwości lecznicze. Przede wszystkim zapewnia odporność i wzmacnia. Warto stosować go w stanach osłabienia i przeziębienia. Wpływa kojąco na drogi oddechowe. Zimowy sezon oznacza także spadek temperatur i może dojść do wychłodzenia organizmu. Herbata z miodem malinowym jest naparem, który doskonale rozgrzewa i przywraca odpowiednią temperaturę ciała. Miód malinowy sprawdzi się także w dolegliwościach żołądkowych. Łagodzi ból w okolicach jamy brzusznej. Zakup prawdziwego miodu malinowego z polskim rodowodem jest znakomitą inwestycją w swoje zdrowie. Warto jednak postawić na sprawdzone i prawdziwe miody, bo można niestety spotkać się z syntetycznymi miodami, które w żaden sposób nie są w stanie zaoferować właściwości miodów naturalnych. 

Related Post