Najlepszy miód – jaki rodzaj wybrać?

Najlepszy miód – jaki rodzaj wybrać?

Miód to bardzo zdrowy element naszej codziennej diety. Jego rodzajów jest całkiem sporo i każdy odznacza się nieco innymi właściwościami. Dobrze byłoby na początku przybliżyć każdą z odmian miodu, abyś potrafiła je odróżniać. Jakie zatem mamy miody w Polsce?

  • Miód lipowy – najczęściej stosuje się go podczas przeziębień, grup oraz problemów z układem oddechowym. Ma działanie przeciwkaszlowe, wykrztuśne i napotnie – pomaga więc przy leczeniu zapalenia oskrzeli czy płuc. W kompleksie jego składników pojawiają się np. nadtlenek wodoru, flawonoidy czy olejki eteryczne, które mają działanie antybiotyczne.
  • Miód gryczany – to bogate źródło witaminy C, której wchłanianie do organizmu jest wspomagane przez obecność rutozydu. Również może pomagać przy chorobach układu oddechowego.
  • Miód akacjowy – to najlepszy miód przy zwiększonej aktywności mózgu, wysiłku fizycznym oraz psychicznym, a także podczas osłabienia ze względu na wysoką obecność w organizmie cukrów prostych. Pomaga w walce z bezsennością oraz ma działanie uspokajające.
  • Miód spadziowy – wykorzystuje się go głównie przy stanach zapalnych organizmu, a także przy problemach z układem oddechowym. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wykrztuśne. Często stosuje się go jako wsparcie przy leczeniu astmy i kamicy nerkowej.
  • Miód wielokwiatowy – to chyba najpopularniejszy rodzaj miodu. Pomaga w letnim katarze siennym i alergicznym typie astmy oskrzelowej.

Który miód jest najzdrowszy dla wszystkich?

Wyżej wymieniliśmy najbardziej powszechne odmiany miodów. Istnieje jeszcze kilka rodzajów, które są nieco trudniej dostępne oraz dopiero od niedawna. Jest to np. miód faceliowy. Jego nektar pochodzi z kwiatów facelii błękitnej. Wzmacnia odporność, ma właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo. Pomaga także w sytuacjach zmęczenia fizycznego i psychicznego. Od wielu lat jednym z najzdrowszych miodów uznaje się miód z krzewu Manuka. Jak wiele innych, wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne, wspiera układ oddechowy, reguluje prace żołądka, a także potrafi przyspieszyć gojenie ran.

Related Post